Isvatten

Var nere vid Högs mölla häromdagen och fick en mängd likartade bilder på vattnet när det forsat ut ur turbinhuset. Provade ett flertal olika exponeringstider för att få intryck av vattnets rörelse. Har haft mycket svårt att välja vilka jag tycker bäst om. Dessa två tillhör de ca tjugo som jag sparat och jag vill gärna höra andras åsikter om bilderna över huvudtaget, men framför allt vilken av de båda ni föredrar. Klicka på bilden för att få den större

Iskant

Isvatten

7 reaktioner på ”Isvatten

 1. Hej James!
  Spännande med bilder med is och rinnande vatten – en utmaning att fotografera. Här väntar jag på våren och att det ska bli fart på vattnet i de nu frusna bäckarna.
  Du undrar hur vi ser på dessa två bilder.
  Jag föredrar helt klart den övre bilden med det lägre perspektivet. Som ljuset faller i bilden lyfter det fram rörelsen i vattnet och detaljer på iskanten som gör bilden intressant. Vågen i det strömmande vattnet gör bilden tycker jag.
  Den nedre bilden fångar inte mitt intresse – den känns platt och jag saknar något att fästa blicken på.
  Så tyckte jag i min lilla kammare – någon annan kanske har helt andra åsikter.
  /Margareta

 2. Tack för era uppskattade kommentarer.
  Är själv ganska kluven men håller med Margareta att det är den stående vågen som gör den övre bilden.

 3. Hej James
  Jag håller med Margareta men jag är också lite nyfiken på hur långa exponeringstider som du använde. Jag kan tänka mig att exponeringstid var kring 2-4 s eventuellt något längre. Att öka tiden till omkring 10-20 sek skulle kunna ger ett ändå mjukare vatten flöde (det kanske bara blir skit också). Men som sagt jag gillar den översta bilden bäst.
  /Ove

 4. Hej Ove
  Jag prövade med flera både korta och långa exponeringstider och tyckte att vid 1/8 sek får man ett intryck av en mjuk rörselse i vattnet. Vid tider över 1 sek blir det visserligen mjukare men man tappar mycket av rörelseintrycket..
  På samtliga mina bilder syns exponeringsdatan när man placerar pekaren över bilden.

 5. Två fina is-och-vattenbilder båda två.

  Den övre ger en meditaitv känsla som tilltalar mig. Det liggande formatet understyker rörelse i vattnet samtidigt som det skapar lugn. Du har två fina vinklar som möts – isen i överkant är en vinkel (ungefär som en kuvertflik) och du har motsvarande i vattnet under. Skuggan under iskanten skapar djup. Möjligen skull den vinna på om du tog bort dutten i övre vänstra hörnet 😉 En meditativ bild med ”lagom” med liv och rörelse i.

  Den undre bilden är mer livfull och i stort format kommer den bättre till sin rätt. Jag tror däremot att den hade vunnit på lite mer is i överkant. Då hade den blivit lite mer stående vilket hade betonat livfullheten i bilden.

  När man jämför mellan dessa känns den övre lungare än den undre men tittar man på dem en i taget är båda lugna och fina, om du förstår hur jag menar 😉

  Måste jag välja? De är fina båda två!

 6. Tacksam för dina kreativa åsikter och uppskattning av mina bilder. I den undre bildens överkant fanns en järnbalk som inte passad in i motivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s