Händelser

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 31 2018

Ännu en kursvecka avklarad i Mullsjö. Denna gången, som för fyra år sedan med Anders Geidemark som kursledare. Vi var totalt 11st deltagare men bara tre av oss var gamla bekanta sedan tidigare år. Fint väder hela veckan. Huvudtemat detta år var att under fyra dagars fotograferande åstadkomma bilder och leyout till en fotobok. Tufft jobb men som resulterade i en bok att ställa i hyllan.

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 31 2017

Ännu en kursvecka avklarad i Mullsjö. Denna gången, som för tre år sedan med Anders Geidemark som kursledare. Vi var totalt 20 st deltagare men bara fyra av oss var gamla bekanta sedan tidigare år. Skapligt väder i början av veckan sen tog regnet över. Huvudtemat var även detta år var  bilder med definierade format till ett åttasidigt bokuppslag nu med namnet ”Sol vind och vatten ”.  Inte helt lätt men mycket stimulerande och utmanande.

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 31 2014

Ännu en kursvecka avklarad i Mullsjö. Denna gången, som för två år sedan med Anders Geidemark som kursledare. Vi var totalt 20 st deltagare och sju av oss var gamla bekanta sedan tidigare år. Ett strålande sommarväder hela veckan gjorde inte saken sämre precis. Huvudtemat detta år var att göra bilder med definierade format till ett åttasidigt bokuppslag med namnet ” Min John Bauerskog”.  Ett spännande och lärorikt uppdrag som samtliga deltagare lyckades alldeles utmärkt med.

Island

Första veckan i juni 2014 gjorde jag och min son Magnus en enveckas fotoresa till Island. Vi hade bokat allt boende redan i början på året så rutten var klar redan från början. En SUV bil var nödvändig eftersom vi tänkte ta oss upp på de primitiva vägarna till höglandet. Första dagen körde vi upp till Gullfoss med Europas största vattenfall och de berömda geysirna. Nästa dag körde vi längs Pjorsadalen upp till lavafälten Hrauneyjalon varifrån vi hade hoppats kunna ta F208 till Landmannalaugar. Tyvärr visade det sig att den vägen ännu inte var öppen för säsongen vilket även var fallet för alla samtliga vägar upp till höglandet. Eftersom dessa inte öppnas förrän tidigast i mitten av juni fick vi nu ändra våra planer och koncentrera vårt fotograferande till platser längs sydkusten. Tre nätter var inbokade i Hrifunes ca tre mil öster om Vik som är Islands sydligaste udde. Där hittade vi svarta lavastränder, dramatiska klippformationer och även några lunnefåglar som är ett måste när man besökt Island. Vi gjorde även en utflykt till den berömda sjön Leirur där Europas största glaciär Vatnajökull släpper sina stora isblock ut i sjön. Bilder från raviner och mängder av stora vattenfall hamnade på sensorn som fick ta emot ett tusental exponeringar under veckan. Man får vara beredd på en hel del regnskurar och temperaturer runt tiostrecket, men det är det värt för naturen är helt facinerande och unik.

Höst och vårträffar

Vi är ett tiotal naturfotografer som varit i Mullsjö några gånger och som nu försöker att ordna någon form av fototräffar under en helg, vår och höst på olika ställen i Sydsverige. Den första hade vi redan hösten 2010 i Hällefors. Året därpå hade jag tyvärr inte möjlighet att vara med, men i oktober 2012  höll jag i våran träff  på Söderåsen i Skåne . I april 2013 träffades vi på södra Öland i april,  och sedan i september var det i Göteborg där gatufotografering var en av aktiviteterna. Hanö var målet för vår utflykt i maj månad 2014. Förhoppningsvis kommer vi att kunna fortsätta med dessa träffar även framöver.

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 26 2012

Så är för fjärde året i rad kursen i naturfoto avklarad i Mullsjö. Detta året med den kände naturfotografen Anders Geidemark som kursledare. Ungefär hälften av oss 20 deltagare var tidigare kurskamrater och min son Magnus var som vanligt med. Vi hade inte samma stålande sommarväder som tidigare år men samma tidiga morgnar och sena kvällar på våra fotutflykter. Temat i år låg på att tillsammans göra ett bildspel som illustrerade ett dygn i den omgivande naturen. Vi levererade visserligen bildmaterialet men det var tack vare  ett intensivt arbete från Anders som resultatet blev en stor framgång.

Bildfusk

Nyheten om att Terje Hellesø hade mianpulerat sina lodjursbilder och även tidigare alster kom som en verklig chock för samtliga av hans forna kursdeltagare som jag varit i kontakt med. Jag blev både upprörd och besviken eftersom detta var så långt ifrån hans bildfiilosifi man kan komma. Naturligtvis finns där en bakomliggande orsak till hans agerande, även om den är svår att förstå i dagsläget. Allt vad jag skrivit om honom här i min blogg, om hans egenskaper och de kurser jag deltagit i gäller fortfarande eftersom det är han som har fått mig till att gå in för min fotohobby och hjälpt mig till den standard jag har i dag. En mer framstående inspiratör, mentor och naturfotograf är svår att hitta. Därför framstår det skedda som så ofattbart och svårt att förstå och förlåta. Hoppas nu att han på något vis kan komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv, även om det kan ta sin lilla tid. (6 sept. 2011)

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 26 2011

Så var ännu en kursvecka för Terje Hellesø till ända och denna i samma positiva anda som föregående år. Både kurskamraterna och vädret var i stort sett samma som förra året. Men  med det undantaget att besöket på Ljunghems kullar  i år var i stort sett knottfritt.. Årets motto var även i år DEN PERSONLIGA NATURBILDEN något som jag fortfarande inte har fått riktigt kläm på men kämpar vidare med. Det där med oskarpa svartvita bilder är inte riktigt min grej, som föredrar skarpa lättlästa foton. Gissar att det har lite med min tillhörighet till en tidigare generation att göra . Blir alltid lika imponerad av de övriga deltagarnas höga bildkvallitet,  vilket inspirerar mig till att försöka nå upp till den nivån. Terje var som vanligt den utsökta pedagogen som hjälpte var och en av oss att komma vidare med vårt bildskapande. Men att nå upp till hans klass på sina bilder är det nog ingen av oss som ens kan drömma om. Uppföljningsmöte i november, sen blir det troligen en upprepning sommaren 2012.

Uppföljningskurs 2010

Under det gångna veckoslutet 19 till 21 november 2010 hade vi en uppföljningsträff i Mullsjö för deltagarna i sommarens kurser i natutfotografering. Det var mycket trevligt att träffa Teje, Malin och många av kursdeltagarna igen, och framförallt att se prov på de bilder som dessa hade skapat sedan kursslutet. Det var som tidigare hög kvalite på samtligas inlämnade 10 fotografier och det är ingen tvekan om att Terjes undervisning hade hjälp alla att höja bildstandarden flera snäpp även i år. Precis som förra året kunde vi konstatera att vi alla spelade i en lägre division än Terje när han visade vad han åstadkommit sedan sommaren. Själv hade jag vid ett par tillfällen varit på samma plats och fotograferat samma motiv som Terje, men med ett helt annat resultat. På lördagen gjorde vi en fotoutflykt till vattenfallet i Utvägstorp . Ser fram mot fler kurser under kommande året. Kommer att delta i sommarens kurs vecka 26  2011 i Mullsjö.

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 26 2010

Så var ännu en kursvecka för Terje Hellesö avklarad och denna i samma positiva anda som föregående år. Strålande väder och i stort sett samma kurskamrater som förra året gjorde veckan mycket minnesvärd. Det enda negativa var knotten som några kvällar verkligen prövade tålamodet. Årets motto var DEN PERSONLIGA NATURBILDEN något som jag fortfarande inte har fått riktigt kläm på men kämpar vidare med. Terje var som vanligt den utsökta pedagogen som hjälpte var och en av oss att komma vidare med vårt bildskapande. Troligen blir det en upprepning sommaren 2011 för min del.

10 000 besökare på min blogg

I dag den 24 maj 2010 hade jag det tiotusende besöket på min blogg som jag startade 17 feb förra året. Det betyder drygt tjugo besök per dag, vilket är långt mera än jag hade hoppats på när jag startade upp den här verksamheten förra vintern. Alla kommentarer har varit uppsakttade även om de gärna hade kunnat vara fler. Det är bloggandet som till stor del får mig att hela tiden försöka få fram bilder tillräckligt bra för att våga lägga ut. Tack alla besökare och hjärtligt välkomna tillbaka.

Kurs i makrofotografering

I början på maj deltog jag i en veckoslutskurs i makrofotografering för Terje Hellesö  i Mullsjö. Vi var 13 kursdeltagare som fick ingående kunskaper i konsten att göra makrobilder. Mycket av undervisningen handlade om fototeknik och komposition samt genomgång och kritik av hemifrån medhavda bilder. Lördagens fotoutflykt som ägde rum i duggregnet i backarna runt skolan blev väl inte riktigt den framgång man hade hoppats på, men det var flera av deltagarna som trots vädret gjorde utmärkta bilder.

Azorerna

I mitten av mars 2010 åkte jag på en veckas ”fotoutflykt” till huvudön Sao Miguel på Azorerna. Har varit där tidigare så jag var ganska så klar över typen av bilder som jag hade möjlighet att få. Det handlade mestadels om rena landskapsfotografier av den helt fantasiska naturen där ute. Det var för tidigt på året för att kunna ta del av den berömda blomsterprakten men växtligheten där är saftigt grön året om. Tyvärr blev det inga bilder från de stora vattenfallen som jag hade planerat in sista dagen på grund av avstängda vägar. Har gjort tre blidspel med foton från resan som du kan se  här på min hemsida.

Egen hemsida

10 januari 2010 startade Magnus och jag upp en gemensam hemsida där vi berättar lite om oss själva och har var sitt galleri med ett urval av våra bilder. Den är designad och uppstartad av Magnus men jag har fått åka med lite på en snålskjuts. Det finns en länk som heter ”Hemsidan” här till höger under länkar. Välkommen in.

Uppföljningsträff

Under det gångna veckoslutet 4 till 6 december 2009 hade vi i Mullsjö en uppföljningsträff för deltagarna i sommarens kurser i natutfotografering. Det var mycket trevligt att träffa Teje och de flesta av kursdeltagarna igen, och framförallt att se prov på de bilder som dessa hade skapat sedan kursslutet. Det var en imponerande hög kvalite på samtligas inlämnade 10 fotografier och det är ingen tvekan om att Terjes undervisning hade hjälp alla att höja bildstandarden flera snäpp. Dock kunde vi konstatera att vi alla spelade i en lägre division än Terje när han visade vad han åstadkommit sedan sommaren. På lördagen gjorde vi i duggregn en utflykt till gammelskogens trollska värld. Ser fram mot fler kurser under kommande året.

Min första bok

Nu har jag tillsammans med min son Magnus valt ur 150 av våra bilder från första årets naturfotograferande och låtit dessa bli underlaget till en bok. Visserligen utgiven endast i två exemplar men ändå så känns det lite mera än ett vanigt fotoalbum när man kan visa upp våra alster på tryckt papper. Klicka på Hemsidan här till höger under Länkar så kommer du till en sida där de ingående bilderna finns och även kan visas i form av bildspel.

Naturfotokurs i Mullsjö vecka 26 2009

Hemma igen efter en mycket givande veckas kurs i naturfoto på Mullsjö folkhögskola.Den vackra och omväxlande naturen i omgivningarna bjöd på mängder av motiv i alla smakriktningar. Tempot var högt och fotoutflykterna varvades med teorilektioner där vi även gick igenom och fick våra bilder granskade och bedömda. Vissa av dagarna for vi iväg redan klockan 4 på morgonen för att kunna ta del av diset i morgonljuset. Och en av dessa dagar avslutade vi med kvällsfotografering som höll på till midnatt. De schemalagda aktiviteterna omfattade över 40 timmar och till det kom allt arbete med att arkivera, sortera, korrigera och välja ut bilder i datorn.

Själv är jag lite besviken på resultatet av mina bilder i synnerhet när jag jämför dem med mina kurskamraters i flera fall fantastiskt fina fotografier. Detta inspirerar mig naturligtvis till att bli ännu bättre och att kunna lägga in fler lyckade bilder på min blogg i fortsättningen.

Vi var 21 kursdeltagare i åldrarna 17 till 71 år gamla.  Som lärare hade vi precis som i Grövelsjön den norske naturfotografen Terje Hellesö. En mycket duktig  pedagog och framför allt en enormt skicklig naturfotograf. Har du ännu inte varit inne på hans blogg rekommenderar jag ett besök.

1000 besökare på min blogg

Den 10 juni 2009 var tusende besökararen inne på min blogg som jag startade upp 17 febuari. Syftet var att visa mina bilder för fler människor och om möjligt få lite respons i form av kommentarer. Tyvärr har det varit tunnsått med kommentarerna, och de konkreta förslagen till förbättringar och ändringar av mina fotografier har tråkigt nog uteblivet helt. Dock gläder jag mig åt att det förhoppningsvis är några av Er som kommit tillbaka och tittat flera gånger. Jag skall även i fortsättningen försöka att lägga in nya bilder minst två gånger per vecka med om möjligt varierande teman inom naturfoto.

Seminariet med Terje Hellesö

I dag den 25 april 2009  hade jag nöjet att närvara vid Terjes fyra timmar långa föreläsning och bildvisning i Scandinavian Photos regi i Malmö. Det är alltid lika fascinerande att ta del av hans åsikter, kunskaper och rikliga bildarkiv. Mig har han fått att se och uppfatta begreppet naturbilder på ett helt nytt sätt, och ju fler bilder jag ser av hans produktion ju mer imponerad blir jag. Hur bär sig han åt för att åstadkomma allt detta? Är det någon som mot förmodan inte besökt hans blogg eller hemsida kan jag rekommendera ett besök. Ser fram mot veckokursen med Terje som lärare i Mullsjö efter midsommar.

Klicka på mitt namn ovanför bilden för att komma tillbaka till huvudsidan eller använd returtagenten.

2 reaktioner på ”Händelser

  1. Skall försäöka gå kursen under nästa år om ekonomin tillåter. Så vi kanske ses på första kursveckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s